Miskolci Geotermia

PROJEKT LEÍRÁSA


„Gazdasági és Társadalmi megújulás Miskolcon” nevű KEOP-4.2.0/B-11-2011-0007” azonosító számú projekt.

A Miskolci Geotermia Zrt. a kétlépcsős pályázati modell  második fázisában - a „KEOP – 4.2.0/B/11-2011-0007” jelű pályázattal elnyert 1 milliárd forint támogatás –a Miskolc-Mályi-Kistokaj térségében létrejövő geotermikus beruházás megvalósításához járul hozzá.

PROJEKTGAZDA


A Miskolci Geotermia Zrt-t, a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. (korábbi nevén PannErgy Polifin Kft., majd Zrt.) és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ Kft.) közösen alapította, részesedésük 90-10% arányú.

PROJEKT ALAPADATAI


Projekt neve: Gazdasági és társadalmi megújulás Miskolcon
Kedvezményezett: Miskolci Geotermia Zrt.
Közreműködő szervezet: „Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság”


A projektcég azzal a céllal jött létre, hogy a Miskolc körzetében (Mályi és Kistokaj külterületén) található geotermikus energiát a város szolgálatába állítsa. A projektben szereplő beruházás célja, hogy a projektgazda a helyi geotermikus potenciált kihasználva, a város távfűtőrendszeréhez csatlakozva a lakossági hőkereslet meghatározó részét kielégítse. A projektgazda fő tevékenysége a geotermikus forrásból történő hőtermelés, illetve ennek a hőnek az értékesítése.

A projekt során a Miskolc Avasi lakótelep lakossági fűtési, illetve használati meleg víz igényének részbeni kielégítése valósul meg.

A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a távfűtési rendszer ellátása részben megújuló energiával történhessen. Közvetetten csökken a károsanyag-kibocsátás, elsősorban a felhasznált földgáz mennyiség megtakarításával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, mely jelentősen visszaszorítja a környezeti terhelést.

Európai Unió Magyarország Megújul Széchenyi terv