Miskolci Geotermia
  • Sajtószoba
Díjjal ismerték el a Miskolci Geotermia Zrt. tevékenységét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) ünnepi küldöttgyűlésén a „BOKIK Kiemelkedő Gazdálkodó Szervezete” díjat vehette át a Miskolci Geotermia Zrt.

Tovább »
Megújult a Tallér utcai játszótér Miskolcon

A Miskolci Geotermia Zrt. Miskolcon a Tallér utcai megújult játszóteret 2014. április 18-án hivatalosan átadta üzemeltetésre a Miskolci Városgazda Kft-nek.

Tovább »
A PannErgy leányvállalata megkezdte az Avasi fapótlást

A PannErgy Csoport legnagyobb beruházását megvalósító Miskolci Geotermia Zrt. megkezdte Miskolcon azon fapótlási munkálatokat, amelyek a Miskolci Geotermikus Projekt távvezeték építési munkái miatt kiemelt növényzet helyreállításával kapcsolatosak. Miskolc város több helyszínén, összesen 126 darab fa ültetésére kerül sor.

Tovább »
A Miskolci Geotermia Zrt. projektjének hő beadása folyamatos üzemre bővült.

Két hónappal a projekt első szakaszának ünnepélyes átadását követően, az elmúlt két hónap éjszakai és hétvégi üzemmódjából a geotermikus rendszer folyamatos hő beadásra állt. A Társaság a szükséges hévízi, illetve a teljes vezeték rendszer átfogó vizsgálatát is elvégezte.

Tovább »
Átadásra került a Miskolci Geotermia Zrt. projekt első szakasza

Ünnepélyes keretek között Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Dr. Kriza Ákos Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere adta át a PannErgy 7,5 milliárd forint összköltségű miskolci projektjének első szakaszát, amely az Avas lakótelep geotermikus hővel történő ellátását biztosítja.

Tovább »
Hitelszerződést írt alá a Miskolci Geotermia Zrt. és a Magyarországi Volksbank Zrt.
Beruházási hitelszerződésről állapodott meg a Miskolci Geotermia Zrt. és a Magyarországi Volksbank Zrt., amely révén a pénzintézet a PannErgy stratégiai finanszírozó partnere lett.
Tovább »
Átadásra kerül várhatóan 2013. május 7-én a Miskolci Geotermia Zrt. projektjének első szakasza

Átadásra kerül várhatóan 2013. május 7-én a miskolci projekt első szakasza, amely Miskolc Megyei Jogú Város Avas lakótelepének geotermikus hővel történő ellátását biztosítja, adta tájékoztatásul a PannErgy Nyilvánosan Működő Részvénytársaság a Társaság 2012. üzleti évét lezáró éves rendes közgyűlésén

Tovább »
Megkezdődnek a Miskolci Geotermia Zrt. projektjének részét képező geotermikus hővezetékek lefedése és üzembiztonsági felmérése

Január hónap elején megkezdődtek a projekt megvalósításával kapcsolatos utolsó munkálatok, melynek során a gépészeti terheléspróbák, a távvezetéket érintő befedés, illetve az ezt megelőző nyomáspróbák, valamint az üzemelés biztonságát hosszútávon szavatoló munkák valósulnak meg. Az ünnepek előtt elkészültek a rendszerekhez tartozó üzemelést biztosító szivattyú-rendszerek gépészeti szerelései, amelyeket az idei évben újabb nyomáspróbák követtek.

Tovább »
Telepítésre kerültek a Mályi termelő kutaknál alkalmazandó búvárszivattyúk és kútfejek - lezajlottak a kutak és a hőközpont közötti vezetékszakaszok nyomáspróbái.

Beemelésre kerültek a Miskolci Geotermikus Projekt rendszerének egyik legfontosabb elemei, a 300 méter, illetve 200 méter mélyen elhelyezett Mályi 1-es és Mályi 2-es kutak búvárszivattyúi, amellyel egy időben valós körülmények között lezajlottak a termelő kutak és a hőközpont közötti hővezetékek részleges nyomáspróbái is.

Tovább »
Helyszínbejárás a Miskolci Geotermia Zrt. projektjének utolsó fázisa előtt

Miskolci Geotermia Zrt. meghívására, a projekt záró szakasza előtt helyszínbejáráson vett részt a PannErgy Nyrt. menedzsmentje, amelynek során megtekintették az Avas hidraulika állomáson rendszerbe kötött hőcserélőt. A helyszíni szemle során a Társaság vezetősége ellátogatott a Kistokaji Hőközponthoz, és tárgyalásokat folytattak a geotermikus hő másodlagos felhasználásának lehetőségeiről.

Tovább »
Engedélyezte a Magyar Energia Hivatal a Miskolci Geotermikus Zrt. távhőtermelői létesítményeinek létesítését.

Határozatban adott engedélyt a Magyar Energia Hivatal (MEH) a PannErgy Nyrt. és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) leányvállalatának a Miskolci Geotermia Zrt.-nek Mályi, Kistokaj, Miskolc vonatkozásában létesülő távhőtermelői létesítmény létesítésére.

Tovább »
Megkezdődött a Miskolci Geotermia Zrt. geotermikus hővezeték primer oldalának és szekunder körének önálló nyomáspróbája, amit a csövek lefedése, és a környezet helyreállítása követ majd

A gépészeti munkák egyik legjelentősebb részének befejeztével október hónapban tovább folytatódott a Miskolci Geotermi Zrt. projektjében még hátralévő csővezeték fektetési, és illesztési munkálatai, valamint a meglévő szakaszok nyomáspróbája. A hónap utolsó felében a hőszállító primer oldalának és szekunder körének önálló nyomáspróbája kezdődött meg, valamint a magasfeszültségi rendszer kivitelezésének megkezdésére kerül sor.

Tovább »
Kialakításra került a Miskolci Geotermia Zrt. hálózata és a meglévő MIHŐ Fűtőmű és Avasi hőközpont közötti távvezeték rendszer csatlakozási pontja.

Csővezeték építéssel párhuzamosan tovább folytatódtak az elmúlt napokban a műszaki kivitelezési munkálatok a projekt megvalósításának utolsó fázisaiban. A hőcserélők és hőátadó, valamint szivattyútelepek építési és műszaki beruházásai mellett, a tegnapi napon sikeresen kialakították a rákötés lehetőségét a MIHŐ Fűtőmű és Avasi lakótelep hőellátó rendszerére.

Tovább »
Fokozatosan halad a Miskolci Geotermia Zrt. projektjének hővezeték, és a hozzá kapcsolódó műszaki létesítmények kiépítése.

A júliusban megkezdett hővezeték építési munkák megfelelően haladnak, mellyel párhozamosan gyors ütemben folyik a műszaki létesítmények kiépítése is.

Tovább »
Megkezdődtek a Miskolci Geotermia Zrt. projektjének hővezeték építési munkálatai

A Miskolc Geotermia Zrt. többfordulós pályázatok útján kiválasztotta azokat a kivitelezőket, akikkel megkezdte a Mályi-Kistokaj-Miskolc hővezeték megvalósítását célzó munkálatokat.

Tovább »
Sikeresen befejeződött a kistokaji visszasajtoló kút fúrása

Sikeresen befejeződtek a kistokaji KIS-PE-01 jelű visszasajtoló kút szeptember végén megkezdett fúrási munkálata.

Tovább »
Negyedszer emlékeznek a „hévizek atyjára” Lillafüreden
Negyedik alkalommal rendezi meg május 5-én a Lillafüredi Tudományos Geológus Konferenciát a Palotaszállóban a Diósgyőrért "Diósgyőri Vár Térségének Fejlesztéséért" Közhasznú Alapítvány. A szakmai konferencián a tudományos előadások mellett Pávai-Vajna Ferenc születésének 125. évfordulójára is emlékeznek.
Tovább »
Jövőre már geotermális energiával fűthetünk
Már a következő fűtési szezonban élvezhetik a miskolci távfűtéses lakásban élők a geotermikus energia előnyeit. A tervek szerint ugyanis akár ez év végén ráköthetik az avasi lakótelepet a rendszerre.
Tovább »
Több mint háromszázmillió a Pannergynek
Az NFÜ döntése értelmében 316 millió forintons vissza nem térítendő támogatásban részesül a Pannergy miskolci projektcége, a Miskolci Geotermia Zrt. Az ügynökség webes felületén szerdán tették közzé az információt - jelentette be a társaság a BÉT honlapján.
Tovább »
Ez történt 2010-ben – második negyedév
Összegyűjtöttük a tényeket: azokat a fontos eseményeket, amelyek 2010-ben jelentősek voltak mindannyiunk életében, akik itt élünk Miskolcon és környékén. Négy cikkben, negyedévenként közöljük a 2010-es eseménynaptárt.
Tovább »
A vártnak duplája a PannErgy miskolc-mályi fúrásának eredménye
A végleges teszt eredményeként a PannErgy miskolc-mályi geotermikus kútjának hozama eléri a percenként 6.600-9.000 litert, ami csaknem kétszeresen haladja meg az elsődleges teszt eredményét. Számítások szerint a 105 Celsius fokos víz 55 Celsius fokra történő lehűléssel számolva a hőleadás teljesítménye eléri a 30 megawattot.
Tovább »
Duplán teljesít a miskolc-mályi geotermikus kút
A végleges teszt eredményeként a PannErgy miskolc-mályi geotermikus kútjának hozama eléri a percenként 6.600-9.000 litert, ami csaknem kétszeresen haladja meg az elsődleges teszt eredményét - közölte szerdán a PannErgy a BÉT honlapján.
Tovább »
A tervezettnél magasabb a miskolc-mályi geotermikus kút hozama
A végleges teszt eredményeként a PannErgy miskolc-mályi geotermikus kútjának hozama eléri a percenként 6600-9000 litert, ami csaknem kétszeresen haladja meg az elsődleges teszt eredményét - közölte szerdán a PannErgy a BÉT honlapján.
Tovább »
Pannergy - felülmúlta a várakozásokat a miskolc-mályi kút hozama
A PannErgy Nyrt. tájékoztatása szerint a miskolc-mályi geotermikus kút végleges teszt értékelése megtörtént. A mérések alapján a kitermelési hozam eléri a percenkénti 6.600-9.000 literes (110-150 l/s) mennyiséget, ami csaknem kétszeresen meghaladja a korábbi elsődleges tesztek bejelentett értékeit - olvasható a BÉT honlapján.
Tovább »
Mályi forró víze fűti Miskolcot

Mályi – ZJ301 fúróberendezés – hirdeti egy tábla Mályi határában – ez mutatja az utat a geotermikus kúthoz.

Tovább »
Megkezdődött a geotermikus kút tesztelése
Megkezdődött szeptember 21-én, kedden a miskolci-mályi geotermikus kút eredményeinek végleges, hosszú távú tesztelése és mérése. Mint arról korábban beszámoltunk, a PannErgy-fúrások korábban nem várt eredményt hoztak, a szakemberek szerint háromszor akkora vízhozam várható, mint amekkorára korábban számítottak.
Tovább »
Meghívó
A PannErgy Nyrt. tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit a miskolci-mályi geotermikus kút tesztelésének megtekintésére.
Tovább »
Olcsó energiaforrás melegvízből
Nem várt eredményt hozott a Mályiban elvégzett első PannErgy-fúrás. A szakemberek szerint háromszor akkora vízhozam várható, mint amekkorára számítani lehetett. Mint arról a MiNap Online korábban beszámolt, az első eredmények alapján a cég a fűtési rendszerben való hasznosítás mellett villamosenergia-termelésre is használná az itt kitermelt vizet, amellyel olcsó és zöld energia állítható elő.
Tovább »
Vártnál is jobb eredményt hoztak a PannErgy fúrásai Mályi mellett
Biztatóak a Mályiban elvégzett első PannErgy-fúrások – adta hírül közleményben tegnap a cég. Az első eredmények szerint ugyanis háromszor akkora vízhozam várható, mint amekkorára a szakemberek számítottak. A szakértők azt mondják, néhány éven belül Miskolc távhőellátásának akár több mint 10 százalékát is megújuló, többek között geotermikus energiaforrásokból fedezhetik majd.
Tovább »
Indulhat a fúrás!
Miközben Mályi mellett már üzemel a fúrótorony, és hétfőtől hivatalosan is elkezdődik a fúrás, a Miskolci Geotermia Zrt. és a MIHŐ Kft. 2030. december 31-ig szóló szerződést írt alá a geotermikus távhőtermelés és felhasználása érdekében.
Tovább »
Geotermikus erőmű az olcsó, tiszta energiáért
Geotermikus erőmű épül Miskolcon, első lépcsőben mintegy 13 millió, összesen 35-40 millió eurós befektetéssel. A szükséges forrás egyötödét a beruházó PannErgy saját erőforrásból fedezi, a többit pedig az EU által biztosított Környezet és Energia Operatív Program keretéből. A tervekről Bokorovics Balázst, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnökét kérdeztük.
Tovább »
Geotermikus erőmű épül Miskolcon
Geotermikus erőmű épül Miskolcon, legalább 50 millió eurós befektetéssel. A PannErgy Nyrt. stratégiai partnercégével és annak alvállalkozójával elvégezte Miskolc környékének részletes geofizikai, geológiai felmérését. Az adatok feldolgozásakor kiderült, Miskolc térségében legalább négy olyan nagykiterjedésű mező található, ahonnan geotermikus energia nyerhető ki. A részleteket hamarosan országos sajtótájékoztatón ismertetik.
Tovább »
Kezdődhet a kútfúrás

A Miskolc környezetében indítandó első kutatófúráshoz a PannErgy Nyrt. 90%-os tulajdonában álló Miskolci Geotermia Zrt. megszerezte a vízjogi létesítési engedélyt.

Tovább »
Az otthon melege
Könyv készült a Miskolci Hőszolgáltató Kft., pontosabban a miskolci távhőszolgáltatás 40 évéről. Átfogó képet ad a panellakótelepekhez kényszerűen hozzárendelt távfűtés szakmai fejlődéséről, arról a küzdelemről, melynek során napjainkra ez az ellátás versenyképes szolgáltatássá vált. Jó ideig neuralgikus terület volt, időnként felszínre tört a távhő-hűhó is, politikai csatározások zajlottak, különösen az energiaárak elszaladása után. Korózs András ügyvezető igazgató 2004 márciusában vette át a cég irányítását: földuzzadt szervezet, műszaki hanyatlás, magas kinnlevőség, jelentős önkormányzati támogatási igény, hogy csak a legsúlyosabb gondokat említsük. Igazi sikertörténet az elmúlt 5 év, díjak sora jelzi.
Tovább »
Geotermikus energia

A tervek szerint 1-2 hónapon belül megkezdődhetnek Miskolc közelében azok a geológiai fúrások, melyeknek köszönhetően néhány éven belül jelentősen csökkenhet a távfűtéses lakásban élők fűtésszámlája. A PannErgy számításai szerint éves szinten 150-170 megawatt energiát tudnak majd adni a városnak, tehát jó esély van rá, hogy a miskolci távfűtéses lakások egy részét geotermikus energiával fűtsék majd a jövőben.

Tovább »
Bejegyezték a Miskolci Geotermia Zrt.-t

A PannErgy Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde oldalán a hivatalos közzétételek között tájékoztatta tegnap délután a tőkepiac szereplőit, hogy a PannErgy Nyrt. 90%-os és a Miskolci Önkormányzat tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató Kft. 10%-os részesedésével bejegyezték a Miskolci Geotermia Zártkörűen Működő Részvénytársaságot. A projekttársaság célja a Miskolc térségében található geotermikus energia hasznosítása.

Tovább »
Európai Unió Magyarország Megújul Széchenyi terv